Гранола/Варіант перекусу

Вівсяні пластівці  та мед – основні інгридієнти традиційного сніданку для американців.  До нас на стіл гранола потрапила не так і давно, але своєю простотою і смаком одразу завоювала прихильність!

Від мюслів відрізняється тим, що ця вся суміш запікається в духовці. Завдяки чому набуває особливого аромату та висушується до приємного хрусту. Гранолу можна подавати у вигляді суміші з молоком наприклад або випікати у вигляді батончиків. Часто позиціонується як здоровий сніданок на щодень.

Що ж корисного міститься у гранолі?

Традиційна суміш (вівсяні пластівці+мед) містить (на кожні 100 г):

  • близько 10 г харчових волокон (приблизно 2,7 г клітковини);
  • вуглеводів – 60 г (з них простих цукрів – близько 20 г);
  • білки -12 г;
  • жири – 6 г;
  • вітаміни: B1, B2, B9, Е, PP;
  • мікроелементи: залізо, йод, фтор, цинк, магній, фосфор, марганець і мідь, кальцій,  молібден, калій, кобальт і натрій;
  • калорійність : 450 ккал і вище.

Тобто гранола – дуже калорійний продукт з високим вмістом вуглеводів! 

З додаванням інших продуктів в гранолу збільшиться  калорійність, але також і деяка користь. За смаком можна додавати:

  • горіхи (грецькі, пекан, кеш’ю, миглаль, фісташки)
  • насіння (гарбуза, соняшникові, насіння льону, кунжута, чіа)
  • олія (кокосова, оливкова)
  • природні підсолоджувачі (мед, кленовий сироп)
  • сіль і спеції (кориця, мотий імбир
  • сухофрукти (вишня, журавлина, ізюм, абрикос)
  • інші складники (шоколад, цукати, кокосова стружка)
  • свіжі фрукти (перед подачею до столу)

Зручно те, що приготовану суміш можна зберігати в банці тривалий час. 

Простий рецепт граноли:

Складники:

– 2 склянки вівсяних пластівців (уникайте пластівців швидкого приготування);

– 1/3 склянки почищених та подрібнених волоських горіхів;

– 1/3 склянки чищеного насіння ( на вас смак);

– 1/3 склянки родзинок;

– жменя журавлини, сушеної вишні;

– жменя кунжуту;

– 1 ч.л. кориці;

– щіпка крупної солі;

– 2-3 ст. л. кленового сиропу або рідкого меду;

– 2 ст. л. олії (соняшникова або горіхова)

Приготування:

Поставте розігріватися духовку до 130 градусів.

Змішайте всі сухі інгредієнти в глибокій посудині, додайте родзинки і журавлину, залийте медом і олією, все ретельно перемішайте. При цьому будуть утворюватися невеликі грудочки.

Застеліть деко папером для випічки і рівномірно, одним шаром, розподіліть отриману суміш граноли. Залиште в духовці на 30 хвилин. Дайте їй охолонути після випікання.

Подавати до столу можна з молоком, холодним або гарячим, йогуртом, соком, свіжими фруктами.


Гранола не підійте тим, хто хоче схуднути


Так, кожен окремо взятий інтридієнт не є поганим. Тут є і антиоксиданти, і вітаміни, і користь при  закрепах є очевидною. Та в се ж найкраще гранолу вживати зрідка у вигляді перекусу на роботі або у подорожах.  

0 comments on “Гранола/Варіант перекусуAdd yours →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *