Небезпечний алюміній/Що ми їмо

Любите запечену картопельку у фользі? Після цієї статті, мабуть, змінете свої уподобання.

Алюмінієвий посуд – традиційне начиння для наших кухонь. В середині та кінці минулого сторіччя алюмінієвий посуд широко використовувався для приготування їжі. Такий посуд легкий, дешевий і добре проводить тепло. 

Та не так давно стало зрозумілим, що в процесі нагрівання в їжу з посуду щоразу може проникати до 2 мг алюмінію. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я,  без шкоди людина може споживати близько 50 мг алюмінію на день.

Тобто 2 мг, здається, не так і багато.

Та є багато інших джерел надходження алюмінію до людського організму: атмосферне повітря, лікарські препарати, косметичні засоби, вироби побутової хімії, вода.  З грунту в рослинну їжу, яку ми споживаємо, також переходить алюміній.

Джерела алюмінію в побуту: 
  •  алюмінієвий посуд;
  • алюмінійвмісні пакувальні матеріали; 
  • виробниче обладнання на основі алюмінію – зокрема кавамашини; 
  • харчові добавки;
  • ліки, вакцини;
  • зубна паста;
  • оброблені продукти.

 

Вміст алюмінію в деяких харчових продуктах (мкг в 100 г продукту)
Сире молоко
110
Йогурт
150
Пармезан
2,000
Творог
190
Грейпфрут
100
Авокадо
390
Яблуко
21
Диня
23
Артишок
110
ПомідориБрокколі
45
Редька
260
Брюсельська капуста
420
Шпинат
970
Кукурудза
350
Рис
110
Картопля
110
Кукурудзяні пластівці
410
Білий рафінований цукор
42
Коричневий цуковр
410
Житній хліб
290
Білий хліб
220
Тріска
52
Тунець
79
Мідії
27.000
М’ясо кріля
6,300
Яловичина
100
Куряча грудинка
110
Бекон
60

 

Вміст сполук алюмінію в лікарських препаратах 

Лікарський препарат
 
Вміст сполук алюмінію в 1 табл /1 ч.л.
Рекомендовані дози (приблизні)
Maalox®  Tablets
200 мг
1-4 табл 4 рази на день
Maalox Forte®Tablets  
350 мг
1-3 табл 4 рази на день
Maalox Extra Strength®
500 мг
2-4 ч.л.4 рази на день
Amphojel®  Tablets
600 мг
1 табл 5-6 разів на день
Amphojel®   Suspention
320 мг
2 ч.л. 5-6 разів на день
Basaljel®
400 мг
2 ч.л. до 12 разів на день
Альмагель®
218 мг
1-2 ч.л. 3 рази на добу

Антацидні алюмінійвмісні препарати  знижують підвищену кислотність шлункового соку до фізіологічних рівнів, забезпечуючи таким чином нормальний процес травлення. Алюмінію гідроксид після реакції з хлористоводневою кислотою шлункового соку у лужному середовищі реагує з фосфатами і карбонатами. У вигляді нерозчинних солей виділяється з калом та сечею.

Фольга як тара для зберігання 

Для зберігання продуктів алюмінієвий посуд можна використовувати, але алюмінієва фольга у присутності кислот і основ може реагувати з їжею, і алюміній буде поглинатися продуктом. 

Тому у фольгу ( і іншу алюмінійвмісну тару) не можна загортати:

  • теплі продукти харчування;
  • страви з додаванням оцту;
  • помідори і томатну пасту, ревінь;
  • залишки готової їжі.

А ось це – злочин!

Це може призвести до токсичного навантаження алюмінієм та нанести шкоду вашому здоров’ю. При приготуванні у фользі вміст алюмію  у продуктах збільшується, зокрема:

  •  червоне м’ясо – на 89 – 378 %
  • м’ясо птиці – на 76 – 214 %.

Як алюміній пошкоджує клітини організму

Загалом солі алюмінію погано всмоктуються у шлунково-кишковому тракті, і тому системні ефекти в осіб з нормальною функцією нирок виникають рідко. 

 Вживання деяких напоїв, таких як вино, апельсиновий сік, кава або газовані напої збільшує всмоктування алюмінію в кілька разів 

Та при постійному надходженні великих доз  в організм з різних джерел алюміній поступово накопичується в кістковій тканині, печінці і, що найбільш небезпечно, в тканинах мозку. Це призводить до ламкості кісток і неврологічних порушень – порушення мови та пам’яті. Прямого зв’язку між вживанням алюмінію і хворобою Альцгеймера, а також аутизмом наразі не встановлено. Проте саме при даних патологіях вміст алюмінію в тканині мозку досить високий (Lauwerys R.R., Hoet P., 2001; Friesen M.S., Purssell R.A., Gair R.D., 2006).

Підвищене всмоктування алюмінію  призводить до підвищення виведення фосфатів з організму, посилення процесів резорбції у кістковій тканині та виникненню гіперкальціурії з підвищеним ризиком остеомаляції (через зв’язування алюмінію з фосфатом). Кістки стають ламкими, ризик переломів кісток збільшується в рази.

Як вберегтися від передозування алюмінієм?

  1. Якщо ви здорові – достатньо пам’ятати про посуд для приготування та зберігання їжі.
  2. Періодично вживайте кремнійвмісну мінеральну воду, яка підвищує виведення алюмінію з організму.
  3. Постійно включайте в свій раціон продукти, які містять джерела для відновлення глутатіону:
Глутатіон - одна з найпотужніших  внутрішньоклітинник сполук, що беруть участь в окисно-відновних реакціях, виявляючи, фактично, дезінтоксикаційну дію
  • джерела цистеїну, глутамату та гліцину:  свіжі фрукти та овочі, особливо авокадо, спаржа, грейпфрут, полуниця, апельсин, помідори, канталупа, брокколі, окра, персик, цукіні та шпинат;
  • джерела цистеїну та сірки: яйця, м’ясо, червоний перець, часник, цибуля, брюссельська капуста, сироватковий білок та зародки пшениці;
  • оптимізація вмісту вітаміну D, який також може впливати на рівень вмісту глутатіону;
  • щоденне фізичне навантаження впливає на рівень  аденозинтрифосфата (АТФ), який є необхідним для отримання глутатіону;
  • вживання куркуми. Куркумін проявляє цитопротекторну дію при пошкодженні алюмінієм, модулюючи ступінь окисного стресу. 
 Куркумін проявляє жовчогінні властивості, тому не рекомендується при: обструкції жовчовивідних шляхів, жовчо-кам'яній хворобі, жовтяниці, жовчній коліці.

Остерігайтеся використання алюмінієвого посуду і тари для зберігання продуктів. Симптоми алюмінієвої інтоксикації можуть виникати поступово, але пошкодження можуть бути незворотніми.

 

0 comments on “Небезпечний алюміній/Що ми їмоAdd yours →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *