Правильне харчування при кору

Кір – гостре інфекційне вірусне захворювання, яке супроводжується загальною інтоксикацією організму, підвищенням температури тіла, появою висипань на шкірі, ураженням дихальної системи та запаленням кон’юнктиви. Ускладнення захворювання, на жаль, можуть бути небезпечнішими за саме захворювання і навіть призвести до смерті. Серед ускладнень найбільш грізні: енцефаліт, менінгіт, отит, стеноз гортані, ларингіт, пневмонії, гепатит, вторинний імунодефіцит тощо.

Кір: статистика по Європі за першу половину 2018 року

Із 28 грудня 2018 р. до 11 січня 2019 р. на кір в Україні захворіли вже 5 059 людей — 2 042 дорослих та 3 017 дітей. У загальних цифрах найвищі показники у Львівській (загалом 930 людей: 291 дорослий та 639 дітей), Вінницькій (загалом 524 людини: 236 дорослих та 288 дітей), Рівненській (загалом 513 людей: 141 дорослий та 372 дитини), Чернівецькій (загалом 365 людей: 147 дорослих та 218 дітей) областях та м. Києві (загалом 421 людина: 219 дорослих та 202 дитини).
- Центр громадського здоров'я МОЗ

 

Хворим призначають (Наказ МОЗ України № 354 від 09.07.2004 р. «Про затвердження протоколів діагностики та лікування інфекційних хвороб у дітей»): 

– ліжковий режим протягом всього періоду лихоманки;
– гігієнічні заходи стосовно ротової порожнини та очей;
– часте провітрювання приміщень;
– при нежиті – судиннозвужуючі препарати;
– при кашлі – муколітичні препарати;
– вітамін А внутрішньо.

ВІТАМІН А і КІР

Харчування пацієнтів з кором 

  • За даними  World Health Organization статус харчування, особливо у дітей молодше 5 років, може суттєво впливати на перебіг захворювання. При недостатності харчування у період до виникнення захворювання, особливо наявність гіповітамінозу А,  ризик смертності підвищується більше ніж у 2 рази (Lailatul Rahmawati, Isa Ma’rufi, Farida Wahyuningtyias, 2018).

 

  • Оптимальним варіантом є призначення молочно-рослинної їжі.
    В період лихоманки – буде достатнім призначення адекватого пиття: ягідні морси (журавлина, брусниця), фруктові компоти. З їжі – фрукти: цитрусові, диня.
  • Після зниження температури хворому можна вводити у харчовий раціон каші на молоці, легкі овочеві супи, яйці, хліб.

Через кілька днів при відсутності диспепсії можна додавати овочеві рагу, свіжі овочі, фрукти, салати. У дітей свіжі овочі та фрукти потрібно вводити у раціон дуже повільно та обережно. Із зелені слід надати перевагу листям салату, кропу, петрушці, шпинату.

  • Коли почне зменшуватися висипка на шкірі раціон можна розширювати.

Склад харчового раціону на цей період:

  1. Білок 60-70 г (65% з них – тваринні), а при задовільному апетиті – до 80 г (протерті страви з м’яса, відвареної риби, яйця нам’яко, у вигляді парових омлетів і суфле, сир, ацидофілін, кефір, кисле молоко, йогурт, можливе молоко).
  2. Жири (50-70 г) повинні складатися в основному з легкозасвоюваних молочних жирів (вершкове масло, вершки, сметана); при переносимості можна включити в дієту не більше 10 г рафінованої олії. Більш високе споживання жирів небажано.
  3. Вуглеводи незначно обмежують – до 289-300 г, з яких 25-30% легкозасвоювані. Однак надлишок вуглеводів може посилювати бродильні процеси в кишечнику.
  4. Харчові волокна – за рахунок протертих овочів, стиглих м’яких фруктів і ягід.
  5. Особливе значення має питний режим: до 2-2,5 л в день (чай з лимоном, медом або молоком, відвар шипшини, морси, киселі, компоти, розбавлені лимонний сік, ячмінний сік, апельсиновий сік, кокосова вода, трав’яні чаї, нежирні кисломолочні напої, столові мінеральні води). Мед дітям не рекомендовано.
  6. Кухонна сіль – 8-10 г.
  • На звичний раціон харчування можна переходити тільки після зникнення висипу чи пігментації і всіх симптомів захворювання.

Діти молодшого віку (дані World Health Organization)

  • Заохочуйте грудне вигодовування. Якщо дитина вже відлучена, рукомендується прийом їжі та рідини за такою схемою: невелика кількість їжі, що дається частіше, ніж зазвичай.
  • Варто уникати цільнозернові каші та багато крохмальвмісної їжі. Така їжа перш за все може подразнювати слизову оболонку ротової порожнини, а також є важкою для перетравлювання . 
  • Енергетичну цінність їжі можна збільшити, додавши в молоко чи кашу чайну ложку рослинної олії і чайну ложку цукру.

Дитині потрібно як мінімум 80-120 ккал / кг ваги на день.


Продукти, які потрібно виключити:

– жирна, тверда, смажена їжа;
– спеції, хрін, гірчиця, гострі соуси;
– чіпси, сухарики, газовані солодкі води, кофеїнвмісні напої, солодощі;
– квашення, соління;
– білокачанна капуста, редис, редька, цибуля, часник, огірки, брюква, бобові, гриби;
-копченості, консервації.


0 comments on “Правильне харчування при коруAdd yours →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *