Чадний газ/Отруєння

Чадний газ (оксид вуглецю) – невидимий тихий вбивця, який ще називають «вбивцею-невидимкою», «вбивцею закоханих і сплячих». Небезпечний тим, що може вбити там, де відчуваєш себе найбільш безпечно, – вдома. І це саме той випадок, коли просте нерозуміння і нестача знань можуть призвести до трагедії. 

 Оксид вуглецю (СО) – хімічна сполука вуглецю з киснем із групи оксидів -  є природним газом. Уперше був виділений в лабораторних умовах французьким лікарем Жозефом де Лассоном в 1776 році при нагріванні деревного вугілля з оксидом цинку. 

Чадний газ – легший за повітря, безбарвний, без запаху і може призвести до смерті впродовж кількох хвилин!

Він легко проходить через стіни, перекриття, покриття («фільтрований газ»), а зачинені двері – не перешкода.

Як утворюється чадний газ?

Чадний газ – один з найбільш токсичних компонентів продуктів горіння, який входить до складу  диму.  Виділяється при тлінні і горінні майже всіх горючих речовин і матеріалів. Крім того, він утворюється і тоді, коли двоокис вуглецю, продукт повного згорання палива, відновлюється розжареним вугіллям. 

Отруєння може відбутися в побуті, в котельних, газогенераторних, доменних, мартенівських і ливарних цехах, у вугільних шахтах, у транспортних засобах при включеному двигуні, кабінах літаків, гаражах, у хімічній промисловості під час синтезу деяких речовин, тощо.

В чому ж  підступність чадного газу?

Він легко проходить через бар’єр легень та попадає в кров. А потім – дуже  легко вступає в контакт з білком еритроцитів – гемоглобіном.

Феномен полягає в тому, що чадний газ в 300 разів швидше і легше зв’язується з гемоглобіном ніж кисень! Врешті чадний газ може витіснити кисень, утворюючи  стійку сполуку карбоксигемоглобін, а кров при цьому втрачає здатність переносити кисень. Це  пошкоджує мозок та інші внутрішні органи.

Результат – кисневе голодування організму в цілому та – смерть.

Перші ознаки отруєння чадним газом

Поява перших ознак та ступінь тяжкості отруєння оксидом вуглецю залежить від:

  • кількості газу в атмосфері, в якому знаходиться постраждалий;
  • тривалості контакту з газом;
  • умов, при яких виникає отруєння. 

Невеликі дози викликають

  1. запаморочення
  2. головний біль (ніби «обруч» на голові)
  3. послаблення пам’яті та уваги
  4. головокружіння
  5. відчуття втоми
  6. сповільнення реакції
  7.  виникає відчуття тяжкості та пульсації в голові;
  8. потемніння та мерехтіння «мушок» перед очима,
  9. шум у вухах.

У подальшому виникає:

  1. почервоніння обличчя
  2. серцебиття
  3. тремор
  4. слабкість
  5. нудота і блювання.

При тяжких отруєннях приєднується:

  1. м’язова слабкість
  2. дихання стає поверхневим
  3. пульс пришвидшується
  4. зіниці розширюються
  5. виникає сплутаність свідомості
  6. наростаюча сонливість змінюється втратою свідомості.
  7. в умовах м’язового розслаблення – мимовільне випорожнення кишечнику і сечового міхура
  8. обличчя набуває блідо-синюшного забарвлення
  9. при явищах пригнічення серцевої діяльності, дихання, виникнення судом може настати смерть.

Як допомогти?

Перша допомога при підозрі на отруєння чадним газом має надаватися якомога раніше:

  1. Надягання фільтруючого протигаза з гопкалітовим патроном чи промислового фільтруючого протигаза з коробкою марки «СО» або «М» (в умовах виробництва);
  2. постраждалого необхідно негайно винести із загазованого приміщення на свіже повітря;
  3. розстебнути верхній одяг, брюки, комір сорочки, у жінок – бюстгальтер, зняти ремінь.
  4. декілька разів бризнути холодною водою на обличчя та грудну клітку
  5. дати до носу ватку з нашатирним спиртом з метою стимуляції дихальних рухів при можливості дати подихати киснем.
  6. гаряче пиття, зігрівання.
  7. викликати лікаря.
  8. за відсутності дихання – розпочати штучне дихання «рот до роту».

Основна ціль таких дій – ліквідувати перешкоди до  вільного дихання. 

Сучасний рівень кваліфікованої медичної допомоги дає змогу вивести більшість постраждалих із стану отруєння, але тільки при вчасній госпіталізації.

Вплив їжі на отруєння чадним газом

На сьогодні немає достовірних даних щодо попередження або зниження уразливості до чадного газу при споживанні якихось продуктів. Проте, згідно деяких публікацій (FindHomeRemedy.com), висока доза глутатіону та вітаміну С, що вводяться внутрішньовенно, може бути корисною у разі виникнення надзвичайних ситуацій. Крім того, дієта з високим вмістом клітковини може допомогти пришвидшити виведення токсичних речовин з організму. Тобто будуть корисними такі продукти: мигдаль, квасоля, вівсянка, ячмінь, морква, банани, шпинат, часник, цибуля та йогурт.

Як вберегтися від чадного газу?

Які б не були ефективними методи лікування отруєння чадним газом, всі ми маємо бути максимально пильними як в побуті, так і на виробництві. Щоб не стати черговою жертвою цього «тихого вбивці» не забувайте:

  1. регулярно перевіряти прохідність вентиляційних та димових каналів;
  2. впевніться, що вікна в кімнаті з пічками, камінами чи газовими плитами закриті не герметично і є притік свіжого повітря;
  3. регулярно перевіряти вентилятори у вентиляційних каналах на предмет відсітності зворотної тяги;
  4. у приміщеннях з з пічками, камінами чи газовими плитами має бути сигналізатор чадного газу.

0 comments on “Чадний газ/ОтруєнняAdd yours →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *