Шипшина хоч і декоративна рослина, але її плоди широко використовуються для приготування відвару, чаїв та косметичних засобів.
Для приготування напоїв сировиною служать не тільки плоди, а навіть корінці та листя. Важливо зібрати необхідні інгредієнти до перших морозів. Це дасть змогу зберегти максимум користі, а делікатний солодкий смак принесе бадьорість в холодні зимові дні.
Плоди шипшини містять:
- велику кількість мінералів (калій, натрій, кальцій, магній, фосфор, хром, мідь, марганець, хром, молібден, кобальт),
- жиро- і водорозчинні вітаміни (тиамін, рибофлінін, каротин, піридоксин, група вітамину К , вітамін Е, нікотинова кислота, аскорбінова кислота),
- дубильні речовини,
- каротиноїди, флавоноїди та поліфеноли, лимонна та яблучна кислоти,
- цукри, фітонциди, ефірні масла.
В шипшині рівень вітаміну С в кілька разів вищий , ніж у лимоні або чорній смородині! Хоч вітамін С, як показують останні дослідження, і не такий дієвий, проте постійне його вживання в достатній кількості зможе знизити прояви розвитку запальної реакції при простуді і загалом скоротити тривалість хвороби [ Застуда? Змініть раціон ].
Пектин шипшини може впливати на ліпідний спектр крові та знижувати рівень ліпопротеїду низької щільності ( , знижувати ризик розвитку раку товстої кишки, простати (L. Leclere, 2015), шипшина сприятливо впливає на перистальтику кишечника (особливо при діарейному синдромі), допомогає у боротьбі з цукровим діабетом 2 типу (D.F. Gardner , 1984; D. Sánchez, 2008).
Дубильні речовини (таніни) завдяки своїм властивостям можуть знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, раку і хвороби Альцгеймера (Chenggang Liu, Xiaoqiang Wang, Vladimir Shulaev, 2017) .
Шипшина має діуретичний ефект – підвищує виділення сечі. Це буде корисним для пацієнтів з набряками, підвищеним артеріальним тиском, при деяких захворюваннях нирок.
Як можна використовувати плоди шипшини?
- Подрібнені плоди шипшини можна додавати у будь які страви, за смаком.
- Приготування чаю. Для цього 1 ст.л. подрібнених плодів шипшини залийте 1 склянкою окропу та залиште на 1-2 хв.
- Відвар з плодів шипшини: на 100 г плодів шипшини 250 мл окропу, залити та накрити кришкою на 15 хвилин. Далі на невеликому вогні кип’ятити ще 10 хвилин. При необхідності можна додати воду до початкового об’єму.
-
гастрити, виразкова хвороба, особливо при підвищенні кислотності;
-
пацієнтам з пошкодженням емалі зубів;
-
може призвести до згущення крові та тромбоутворенню – у пацієнтів з порушенням реологічних властивостей крові, ендокардитах, вадах серця;
-
відвари з шипшини можуть призвести до сповільнення відтоку жовчі;
-
спиртові настоянки шипшини можуть підвищувати артеріальний тиск.
Для схуднення рекомендується випивати 200 мл відвару шипшини за 15 хвилин до їжі – це активізує травну систему, виділення травних ферментів та покращить обмінні процеси в цілому.
Розширюйте свій питний раціон. Напої з шипшини – смачні, корисні та легко готуються.
0 comments on “Шипшина – не тільки для відвару”Add yours →