Харчування у Великий піст/Календар харчування на щодень

Великий піст – найдовший і при цьому найсуворіший.
Для тих, хто постить вперше або не постив впродовж року, ці суворі правила можуть принести шкоду.
Передбачає Великий піст відмову від вживання всіх продуктів тваринного походження. Це не тільки риба, м’ясо і морепродукти, але також молочні і кисломолочні продукти, яйця, фаст-фуд, алкоголь, а також часткову відмову від рослинних жирів.
Якщо дотримуватися основних канонів посту то не рекомендується вживати також білий і тим паче здобний хліб, майонез, цукерки й інші ласощі, навіть якщо при їх виготовленні використовувалися інгредієнти тільки рослинного походження.
По понеділках, середах і п’ятницях треба також утримуватися від вживання рослинної олії, і їсти можна тільки сирі овочі та фрукти, пити воду або компот; а по вівторках і четвергах можна їсти гарячу їжу, але приготовлену без олії.
Не дивно, що на перший погляд з їжі залишається тільки картопля та макарони.
Як же скорегувати свій раціон на період посту?


Перш за все слід зазначити, піст протипоказний:

  • для вагітних жінок та жінок, які годують груддю;
  • дітям та підліткам;
  • літнім людям з хронічними захворюваннями;
  • людям з захворюваннями органів травлення (виразкова хвороба, гастрит, холецистит, панкреатит, гепатит, ентерит тощо);
  • пацієнтам з цукровим діабетом, та іншими гормональними порушеннями;
  • пацієнтам з анемією;
  • виснаженим людям після тривалої хвороби або у післяопераційному періоді;
  •  людям, які зайняті важкою фізичною працею.

    З обережністю до посту слід підходити людям з високим артеріальним тиском, серцевою недостатністю та тим, хто нещодавно переніс стрес.

Отож, незважаючи на такі суворі обмеження їжа має бути різноманітною, потрібно шукати адекватну заміну вилученим продуктам.
Спосіб приготування їжі: відварювання, тушкування, запікання, приготування на пару або на грилю, але не смаження.
Вживайте їжу невеликими порціями, проте часто – 5-6 разів в день, бажано у теплому вигляді. Не переїдайте.

Що можна їсти у Великий піст?
Основу раціону в цей час становлять овочі та фрукти як у свіжому вигляді, так і у вигляді страв, а також морожені та сухофрукти. Коренеплоди, крупи і бобові, різні соління, гриби, горіхи, сірий і чорний хліб, сушки і сухарі.

Каву краще обмежити, а ось чай, трав’яні відвари, морси і киселі пити можна і треба.

Великий піст 2018 Календар харчування

На сніданок можна варити каші на воді. Із закусок підійдуть солоні і мариновані овочі, квашена капуста, салати з овочів або коренеплодів. Заправляти салат можна лимонним соком, гірчичним або імбирним соусом. Олії – оливкова, кунжутна, арахісова. Насіння льону, гарбуза також прекрасне джерело необхідних жирів.
На перше можна варити овочеві супи з додаванням круп, грибний суп, супи з бобових, пісні щі або борщ.
На друге – картопля у всіх видах, тушковані або варені овочі, овочеве рагу, тушковані гриби, консервовані бобові або кукурудза, страви з квасолі або чечевиці, крупи з овочами або сухофруктами.
Як десерт – фруктові пюре або печені яблука, киселі або соки. Не забуваємо про горіхи волоські, мигдаль, халву.
Їжа має бути простою, але різноманітною!

Великий піст – це не тільки обмеження в їжі.

Це  стриманість, прагнення до помірності у всьому. Якщо стан Вашого здоров’я вимагає інакшого раціону – прийміть це і сплануйте індивідуальний план харчування.

0 comments on “Харчування у Великий піст/Календар харчування на щоденьAdd yours →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *