Сік із селери, звучить трохи незвично, еге ж? Та селера є надзвичайно корисним овочем і широко розповсюдженим в Україні. Його регулярне вживання у різному вигляді допоможе у вирішенні багатьох проблем із здоров’ям.
Це дієтичний продукт і підходить тим, хто хоче позбутися зайвої ваги, адже склянка соку з селери містить всього 42 ккал, а також:
- Вуглеводи 5 г
- Білки 1 г
- Жири – 0
Сік селери надзвичайно корисний.
Містить вітаміни С (в склянці соку – 16% денної норми), Е, А, К, РР і вітаміни групи В; мінерали мідь, марганець, магній, цинк, калій, селен, кальцій (1% денної норми), фосфор, залізо (6% денної норми), натрій; також є цінні амінокислоти; флавоноїди; клітковина; ефірні масла.
Основні корисні властивості:
-
Знижує ризик серцево-судинних захворювань.
Селера містить активні компоненти, що впливають на зниженння вмісту ліпідів та холестерину в крові, знижує секрецію прозапального цитокіну TNF-α та інтерлейкіну (IL) -6, проявляє цитопротекторну дію, інгібує апоптоз та пригнічує експресію білка NF-κB, p65 и notch1. (Tang, G.-Y., Meng, X., Li, et al., 2017). Що врешті знижує ризик виникнення атеросклерозу та пошкодження судинної стінки.
Також, деякі дослідження показали, що екстракти селери мають антигіпертензивну дію. Селера містить фітохімічну речовину, яка розслабляє тканини стінок артерії, що призводить до збільшення кровотоку та зниження артеріального тиску. Селера містить апігенін, специфічний антигіпертензивний флавон (Si, Y.; Guo, S.; Fang, Y.; Qin, S., 2015).
2. Знижує побічну дію деяких ліків
Активні компоненти селери можуть зменшити побічну дію деяких ліків. Зокрема доксорубіцину, хіміотерапевтичного препарату, що використовується для лікування онкологічних захворювань. Споживання соку із селери позитивно вплинуло на лікування доксорубіцином та зменшення ураження вільними радикалами. Проте при прийомі будь якого іншого лікування слід порадитися з лікуючим лікарем щодо можливого вживання свіжовичавлених соків (Kolarovic J, Popovic M, Zlinská J., 2010).
3. Сприятливий вплив на шлунок
У деяких дослідженнях було виявлено, що сік селери сприятливо впливає на слизову оболонку шлунка, сприяє загоєнню при виразці, знижує секрецію шлункового соку, що загалом знижує кислотність (Al-Howiriny T, Alsheikh A, Alqasoumi S., 2010). Проте слід пам’ятати, що свіжовичавлені соки з фруктів та овочів можуть посилювати кислотопродукуючу функцію шлунку і при виразці шлунку дуже обережно вживати такі соки.
4. Запобігає розвитку хронічних та онкологічних захворювань
Селера є одним з основних джерел в їжі флавоноїдів. Вчені вивчають взаємозв’язок між флавоноїдами та профілактикою хронічних захворювань. В дослідженнях, починаючи з 2014 року, виявлено, що флавоноїди, виділені із селери, мали антиоксидантні ефекти, які сприятливо впливають на здоров’я (J Agric Food Chem. , 2012). Також вживання флавоноїдів селери у деяких дослідженнях (Food Chem Toxicol., 2013) у комплексній протипухлинній терапії призвело до гальмування росту пухлини на 59-73%).
Вживання соку селери загалом сприятливо позначається на самопочутті, завдяки вмісту магнію покращує сон та заспокоює нервову систему. Знижує накопчення молочної кислоти після фізичного навантаження та полегшує симптоми перевтоми.
Сік селери має м’який діуретичний ефект і після консультації лікаря може бути рекомендований при сечо-кислому діатезі.
Як готувати сік із селери?
Для соку найкраще підійде селера із темним зеленим та твердим стеблом. Чим темніший зелений відтінок, тим селера багатша на вміст поживних нутрієнтів.
Для порції соку ідеально підійде 1-2 стебла селери. Перед використанням стебло селери можна вимочити у теплій воді з додаванням яблучного оцту, вичавити в соковижималці та змішати з іншими інгредієнтами вашого соку.
Рецепти вашого соку з селерою
- Рецепт
- 2 великі моркви
- 2 селери
- 1 середній буряк
- 1 огірок
- Сік 1 великого лимону
- пучок петрушки
2. Рецепт
- 2 селери
- 1/2 яблука
- Імбир
- Половина великого пучка петрушки зі стеблами 1/2 столової ложки свіжого лимонного соку
3. Рецепт
- ½ огірка
- 2 чашки листя шпинату / капусти
- 1 зубчик часнику
- імбир
- 1 яблуко
- 3 стебла селери
- сік з 1 лимона
Також можуть бути і геть прості рецепти з кількох інгредієнтів:
- морква
- яблуко
- селера
Головне – випити сік не пізніше ніж через 25 хв після приготування!
0 comments on “Свіжі соки з додаванням селери/Juicing основи”Add yours →