Дикий рис в харчуванні

Я не часто використовую дикий рис.  Хоча б тому, що це не зовсім рис, хоч і злак. Це однорічна болотна рослина з цікавим нутрієнтним складом. Дикий рис найкраще смакуватиме в комбінації з чимось. З білим рисом, наприклад, чи морквою, або ж у зупці – це буде чудове доповнення.

Дикий рис – цінне джерело білка, вітамінів і харчових волокон, з низьким вмістом жирів. В 100 гр необробленого продукту міститься 15 грам білка. Також є високий вміст фолієвої кислоти (В9) (в 5 разів більше  в порівнянні з бурим рисом). Крім того в дикому рисі  в 30 разів вищий вміст речовин з антиоксидантною дією, ніж в білому рисі (J Agric Food Chem., 2009).

В 1 склянці дикого рису міститься денна норма фолієвої кислоти і 2/3 денної норми марганцю (Mn).

В 100 г сирого дикого рису міститься (USDA Nutrient Database):

  • Вода – 7.76 г
  • Білки – 14.73 г
  • Жири – 1.08 г
  • Вуглеводи – 68.7 г
  • Харчові волокна – 6.2 г
  • Зола – 1.53 г

Вітаміни:

  • Вітамін А (бета-каротин) – 11 мкг
  • Вітамін В1 (тіамін) – 0.115 мг
  • Вітамін В2 (рибофлавін) – 0.262 мг
  • Ніацин (вітамін В3 или РР) – 6.7335 мг
  • Вітамін В5 (пантотенова кислота) – 1.074 мг
  • Вітамін В6 (піридоксин) – 0.391 мг
  • Фолієва кислота (вітамін В9) – 95 мкг
  • Вітамін С (аскорбінова кислота) – 0 мг
  • Вітамін Е (альфа-токоферол) – 0.82 мг
  • Холін (вітамін В4) – 35 мг
  • Вітамін К (філохінон) – 1.9 мкг

Макроелементи:

  • Калій – 427 мг
  • Кальцій – 21 мг
  • Магній – 177 мг
  • Натрій – 7 мг
  • Фосфор – 433 мг

Мікроелементи:

  • Железо – 1.96 мг
  • Марганец – 1.329 мг
  • Медь – 524 мкг
  • Цинк – 5.96 мг
  • Селен – 2.8 мкг

Калорійність ( залежно від виду)- від 160 –  357 ккал

Тобто дикий рис, хоч і досить калорійний продукт, підійде в першу чергу вегетаріанцям та навіть і тим, хто хоче схуднути і слідкує за своїм раціоном. Вживання дикого рису може знизити ризик розвитку цукрового діабету 2 типу (Belobrajdic DP, Nutr J. 2013; Aune D, Eur J Epidemiol. 2013), а також ризик розвитку серцево-судинних захворювань (Tang G, Am J Cardiol. 2015).

Потенційні небезпеки вживання дикого рису

  1. Вживання в їжу рис, що заражений отруйними ріжками. Інфіковані зерна, як правило, мають рожеві або пурпурні плями, які видно людському оку. Деякі побічні ефекти токсичності ріжків включають: нудоту, блювання, діарею, головний біль, запаморочення, судоми і розумові порушення.
  2. Важкі метали. Як і звичайний рис, дикий рис може містити важкі метали, такі як свинець, кадмій і миш’як. Це може стати проблемою, якщо регулярно вживати його у великих кількостях, але, ймовірно, не буде причиною для занепокоєння у людей, які дотримуються різноманітної їжі.

Як вживати дикий рис

  1. Дикий рис має горіховий, дещо землистий смак і жувальну жорстку текстуру. 
  2. Це прекрасна альтернатива картоплі, макаронам або білому рису. 
  3. Дикий рис може бути доданий до широкого спектру страв, таких як салати, супи, запіканки і навіть десерти.

 

Рецепт вегетаріанського супу з диким рисом

(на фото нижче)

Інгредієнти, які нам знадобляться:
  • 1 чашка моркви, нарізаної кубиками
  • 1 склянка селери, нарізаної кубиками
  • половина білої цибулі,  кубиками
  •  рослинна олія для соте
  • 4 склянки овочевого бульйону
  • 1 склянка підсмажених помідорів, нарізаних кубиками
  • 1/4 чайної ложки куркуми
  • 1/2 чайної ложки чорного меленого перцю
  • сіль за смаком
  • 1 чайна ложка яблучного оцту
  • 1 чайна ложка кленового сиропу
  • 2 склянки вареного дикого рису
  • свіжа нарізана петрушка для гарної подачі страви.

Як готувати

КРОК 1
В попередньо підігрітий горщик ( з 1 ст.л. рослинної олії), де ви будете готувати зупку, закиньте порізані моркву, селеру і білу цибулю. Тушкуйте близько 10 хвилин, поки цибуля не стане прозорою.
 
КРОК 2
Додайте в горщик овочевий бульйон, помідори, куркуму, чорний перець, сіль та перемішайте.
 
КРОК 3
Доведіть до кипіння, і під кришкою, на навеликому вогні тримайте ще хвилин  30, поки овочі не будуть повністю м’якими.
 
КРОК 4
Додаємо попередньо відварений дикий рис. Проварюємо ще кілька хвилин.
 
КРОК 5
Подавайте з петрушкою або іншими травами за бажанням.

Отож сміливо додаємо дикий рис до вашого раціону та експерементуємо зі смаками. Смачного!

0 comments on “Дикий рис в харчуванніAdd yours →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *