Холодно? Їжа, яка зберігає тепло

Мерзнете та не випускаєте з рук горнятко гарячого чаю? А спробуйте переглянути свій стиль життя та харчовий раціон. Можливо саме через це страждає ваша терморегуляція?

Щоб не мерзнути, зверніть увагу на наступні пункти:

  1. Збільшіть вживання білкової їжі: яйця, сир, молочні продукти, нежирне м‘ясо та м‘ясо птиці, риба, у тому числі, жирна морська риба, морепродукти. Не забувайте про рослинні джерела білку – нут, квасоля, чечевиця, горох.
  2. Не пропускайте сніданок. Ранкова їжа має бути повноцінною, містити білок, зелені листкові овочі, “правильні” жири.
  3. На обід – тепла їжа. Ідеально додати в обідню тарілку варену рибу, м‘ясо птиці, овочі. 
  4.  Достатнє пиття. Під час холодної температури для підтримання терморегуляції підвищуються витрати води. Тому так важливо пити достаньо рідини – трав‘яні чаї, зелений чай, чорний чай з молоком, настій шипшини, натуральні компоти, узвар, журавлиновий морс. Напої краще пити без цукру,  у гарячому та теплому вигляді.
    Утримайтеся від холодних напоїв, які можуть сприяти охолодженню організму та пригнічувати перетравлювання їжі.
  5. Більше рухайтеся: ходіть пішки, покидайтеся сніжками з друзями, робіть щогодинні перерви при сидячій роботі.
  6. Повноцінний сон  забезпечить ваш організм силами підтримувати постійну регуляцію температури тіла і не замерзати.
  7.  Щодо вуглеводів – перевагу слід надати так званим складним полісахаридам, засвоєння яких проходить досить повільно: свіжі овочі, крупи, фрукти, хліб з цільного зерна.
  8.  Вживайте натуральні жири: молочні продукти, м’ясо, сало, жирна морська риба,  олії (оливкова, лляна, виноградна, кунжутна, рапсова), горіхи та насіння.
  9.  Вживайте продукти, які здатні стимулювати активність БУРОГО ЖИРУ.

Бурий жир – це особливий тип жирової тканини, основною функцією якої є термогенез, тобто вироблення тепла.

Термогенез відбувається таким чином: жирні кислоти, що зберігаються у ліпідних краплях, вивільняються у цитоплазмі і транспортуються до мітохондрій, де проходить їх повне розщеплення до вуглекислого газу у процесах β-окиснення та цилку трикарбонових кислот. Відновлені НАДH та ФАДH2 передають свої електрони в електронтранспортний ланцюг внутрішньої мембрани, проходження по якому супроводжується викачуванням протонів у міжмембранний простір. Після цього протони повертаються у матрикс через білок термогенін. Таким чином виникає коротке замикання й енергія, виділена у процесі окиснення жирів, перетворюється в тепло і не запасається у формі хімічних зв'язків АТФ.

 

Отож, бурий жир стимулюють:

Метилксантини.

Найбільш поширеними джерелами є кофеїн та шоколад. Шукайте шоколад з високим вмістом какао. Шматочок вдень, не більше!

Катехіни.

Знаходяться в зеленому та менше у чорному чаї, плодах та ягодах. Щож, гаряче горнятко зеленого чаю вас точно зігріє! 

Капсиноїди.

Можна знайти в червоному стручковому солодкому перці чилі, та є в приправі –  чилі порошку.

“Hot chilli peppers” містить  капсаїцин – алкалоїд, активний компонент червоного перцю. Капсаїцин надає червоному стручковому перцю такий пекучий “гарячий” пряний смак, подразнюючи смакові рецептори.

Існує навіть шкала пекучості перцю!

Шкала була створена в 1912 р. американським хіміком В. Сковілом (Scoville) для порівняльної оцінки ступеня пекучості різних перців. Одиниці шкали Сковіла (ОШС) показують кількісний вміст капсаїцину та базуються на органолептичному тестуванні екстрактів перцю.

Капсаїцин активізує шкірні теплові рецептори та полімодальні ноціцептори,  створює відчуття тепла в організмі та сприяє утворенню ендорфінів у мозку, які покращують настрій (János Szolcsányi, 2015).

Ресвератрол.

Знайдений у винограді, ягодах, горіхах і червоному вині. Сушений виноград, ягоди та горіхи – чудова легка закуска!

А от спирт у червоному вині підвищує ризик переохолодження, тому вино прибережіть на теплішу погоду. 

Також у раціон можна додати цибулю, імбир, спеції – тмин та куркуму.

Пам‘ятайте, що для холодної погоди – свій раціон.

Загальна гіпотермія може призвести до серйозних наслідків – хронічні запальні захворювання дихальних шляхів, сечовидільної, репродуктивної системи. 

А правильна їжа, повноцінний сон, достатнє пиття та фізична активність  – дасть змогу відчувати себе комфортно при будь якій температурі. 

 

 

0 comments on “Холодно? Їжа, яка зберігає теплоAdd yours →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *