Вівсяні пластівці та мед – основні інгридієнти традиційного сніданку для американців. До нас на стіл гранола потрапила не так і давно, але своєю простотою і смаком одразу завоювала прихильність!
Від мюслів відрізняється тим, що ця вся суміш запікається в духовці. Завдяки чому набуває особливого аромату та висушується до приємного хрусту. Гранолу можна подавати у вигляді суміші з молоком наприклад або випікати у вигляді батончиків. Часто позиціонується як здоровий сніданок на щодень.
Що ж корисного міститься у гранолі?
Традиційна суміш (вівсяні пластівці+мед) містить (на кожні 100 г):
- близько 10 г харчових волокон (приблизно 2,7 г клітковини);
- вуглеводів – 60 г (з них простих цукрів – близько 20 г);
- білки -12 г;
- жири – 6 г;
- вітаміни: B1, B2, B9, Е, PP;
- мікроелементи: залізо, йод, фтор, цинк, магній, фосфор, марганець і мідь, кальцій, молібден, калій, кобальт і натрій;
- калорійність : 450 ккал і вище.
Тобто гранола – дуже калорійний продукт з високим вмістом вуглеводів!
З додаванням інших продуктів в гранолу збільшиться калорійність, але також і деяка користь. За смаком можна додавати:
- горіхи (грецькі, пекан, кеш’ю, миглаль, фісташки)
- насіння (гарбуза, соняшникові, насіння льону, кунжута, чіа)
- олія (кокосова, оливкова)
- природні підсолоджувачі (мед, кленовий сироп)
- сіль і спеції (кориця, мотий імбир
- сухофрукти (вишня, журавлина, ізюм, абрикос)
- інші складники (шоколад, цукати, кокосова стружка)
- свіжі фрукти (перед подачею до столу)
Зручно те, що приготовану суміш можна зберігати в банці тривалий час.
Простий рецепт граноли:
Складники:
– 2 склянки вівсяних пластівців (уникайте пластівців швидкого приготування);
– 1/3 склянки почищених та подрібнених волоських горіхів;
– 1/3 склянки чищеного насіння ( на вас смак);
– 1/3 склянки родзинок;
– жменя журавлини, сушеної вишні;
– жменя кунжуту;
– 1 ч.л. кориці;
– щіпка крупної солі;
– 2-3 ст. л. кленового сиропу або рідкого меду;
– 2 ст. л. олії (соняшникова або горіхова)
Приготування:
Поставте розігріватися духовку до 130 градусів.
Змішайте всі сухі інгредієнти в глибокій посудині, додайте родзинки і журавлину, залийте медом і олією, все ретельно перемішайте. При цьому будуть утворюватися невеликі грудочки.
Застеліть деко папером для випічки і рівномірно, одним шаром, розподіліть отриману суміш граноли. Залиште в духовці на 30 хвилин. Дайте їй охолонути після випікання.
Подавати до столу можна з молоком, холодним або гарячим, йогуртом, соком, свіжими фруктами.
Гранола не підійте тим, хто хоче схуднути
Так, кожен окремо взятий інтридієнт не є поганим. Тут є і антиоксиданти, і вітаміни, і користь при закрепах є очевидною. Та в се ж найкраще гранолу вживати зрідка у вигляді перекусу на роботі або у подорожах.
0 comments on “Гранола/Варіант перекусу”Add yours →