Організація харчування пацієнтів після інсульту дуже часто лягає на плечі рідних і близьких. Що приготувати пацієнту, який переніс інсульт? Які продукти можна використовувати і які страви приготувати? Але саме головне – як організувати сам процес годування, особливо коли порушена мовна і рухова активність пацієнта, проте збережений ковтальний рефлекс. Про ці основні моменти і йтиме мова нижче.
Алгоритм дій при етапі підготовки
- До моменту приймання їжі скінчіть усі необхідні лікувальні процедури й запропонуйте хворому здійснити фізіологічні відправлення, допоможіть вимити руки.
- Провітріть кімнату.
- приготуйте столик, який буде призначений тільки для годування пацієнта;
- навіть якщо ви вважаєте, що пацієнту важко зрозуміти розкажіть хворому про страву, яка була приготовлена для нього;
- вимийте руки (буде краще, якщо пацієнт зможе бачити це);
- поставте на спеціальний столик, який можна розмістити поряд з пацієнтом, готові страви;
- сервіруйте столик столовими приборами, покладіть серветки;
- залежно від стану пацієнта допоможіть йому прийняти найбільш зручне положення для прийому їжі. Це може бути на боку або напівсидяче положення. Для цього можна трохи підняти підголівник або підкласти під спину кілька подушок.
- шию і грудну клітку пацієнта накрийте серветкою;
Алгоритм дій на етапі годування
Годування пацієнта буде проводитися з ложки чи за допомогою поїльника
- Годуйте пацієнта з ложечки невеликими порціями або з поїльника маленькими ковтками; Лівою рукою трохи підніміть голову хворого разом з подушкою, а правою підносьте йому до рота ложку або поїльник з їжею.
- Не забувайте робити паузи при годуванні.
- Не вливайте в рот їжу насильно, якщо хворий не ковтає, оскільки потрапляння їжі в дихальні шляхи може спричинити тяжкі ускладнення.
- За відсутності апетиту у хворого проявіть до нього індивідуальний підхід. Поговоріть, приготуйте улюблену страву тощо
- Якщо тяжкохворому важко жувати, дайте йому рідку або протерту їжу.
- Не давайте хворому дуже гарячуабо холодну їжу.
- Не дозволяйте хворому розмовляти під час годування, щоб їжа не потрапляла в дихальні шляхи.
- Не наполягайте на тому, щоб хворий з’їв усю їжу зразу: після невеликої перерви підігрійте їжу і за можливості продовжіть годування тяжкохворого.
Запам'ятайте! Протягом усієї процедури годування їжа повинна бути теплою і виглядати апетитно. Не залишайте на столику недоїджену пацієнтом їжу.
Після закінчення прийому їжі дайте пацієнту невеликий ковток води і попросіть його прополоскати рот.
Приберіть серветку, якою ви накривали грудну клітину пацієнта та допоможіть пацієнту зручно лягти.
Як напоїти тяжкохворого
- Рідку їжу (протертий суп, молоко, кисіль, соки, чай) дайте хворому з поїлки або невеликого звичайного чайника.
- Для пиття можете використати поліхлорвінілові трубочки завдовжки 20—25 см і звичайну чашку або склянку.
Умовно-рефлекторні подразники, які сприятимуть покращенню апетиту у пацієнта:
- старайтеся годувати пацієнта в один і той же час;
- їжа має гарно апетитно виглядати, мати приємний аромат;
- не забувайте про сервірування.
Усілякі подразники больового характеру чи негативні емоції можуть позбавити хворого апетиту
Склад раціону та приклад меню
Режим харчування дробний, 5-кратний.
Спосіб приготування: варіння, тушкування, запечення. При важкості ковтання їжу необхідно подрібнювати, блендувати.
У меню входять здебільшого рослинні вуглеводи; жири і білки.
Продукти, які застосовуються при годуванні хворих після інсульту:
- фрукти і овочі в салатах;
- нежирне яловиче і пташине м’ясо;
- молочні продукти (5-9% жирності);
- рибні страви;
- рослинні жири з соняшнику, маслин, льону;
- каша гречана, вівсяна;
- борошняні вироби тільки з борошна грубого помелу;
- цільні зернові продукти.
Харчування для профілактики аспірації:
- хворого бажано годувати СИДЯЧИ, або з піднятим узголів’ям ліжка на 45% (дві подушки під головою), трохи повернувши набік. Якщо пацієнт може розмовляти, то треба запитати на якому боці йому простіше проковтнути їжу.
- НЕ МОЖНА давати нічого, що кришиться. У тому числі ЗАБОРОНЕНИЙ ХЛІБ, РОЗМОЧЕНІ СУХАРІ, розсипчасті каші, дрібні макарони!
- не давайте м’ясо чи рибу з кістками, ягоди з насінням, насіння, горіхи!
Харчування для профілактики закрепів
- обмеження всього борошняного, манної каші, рисової каші, млинці, тістечка і т. д.
- м’ясо в раціоні має бути, але не більше однієї маленької порції в день (50-60 г), можна давати печінку, нежирне куряче м’ясо.
- Можна овочеві пюре, кабачкове, горохове, гарбузова, картопляне (не самий кращий вибір) і ін. Картопляне пюре рідше. Протерті або дуже дрібно нарізані салати зі свіжого огірка, помідорів, болгарського солодкого перцю та ін.
- Фруктові киселі, соки, пюре: пюре – кисіль із сухофруктів, свіжих фруктів – чорнослив, сливи, ківі, яблука, банани, кавун повинні даватися щодня. Ягоди з дрібними кісточками – виноград, інжир, малину НЕ МОЖНА!
- рідина дається маленькими ковточками, з ложечки або з шприца: компот з обережністю. Вода абсолютно необхідна! Орієнтовно давати пити воду до 1,5 л на добу. Зручніше поїти через шприц або поїлку.
- Кисломолочні продукти – ряжанка, сир, йогурт, кефір, м’який сир – щодня, але не більше однієї порції
Приклад меню
Перший сніданок
- Густа кашка з вівсяного борошна на воді (консистенція густої сметани) з додаванням тертого банана – порція 200 мл
Другий сніданок:
- Густа сметана 25% з додаванням тертого вареного буряка – 200 мл
Обід:
- Бульйон курячий з загусником (з картопляним пюре, гороховим борошном або з картопляним, кукурудзяним крохмалем) плюс 50 р. протертого м’яса– порція 200 мл
Полудень:
- Гарбузова каша на воді або молоці з загусником (гречана мука) і соком одного апельсина – 200 мл
Вечеря
- М’який сирок («Чудо-сирок», «Даніссімо» і т. д.)– 200 мл
Часто апетит таких пацієнтів дуже знижений. У цьому випадку, якщо рухова активність пацієнта покращується, варто залучати пацієнта до приготування їжі (не складні завдання). Це може покращити становище.
0 comments on “Харчування пацієнтів після інсульту”Add yours →