Як готувати їжу в поході

Зібралися в похід? Давайте подумаємо як найкраще організувати процес харчування у поході. Адже навіть високоякісні продукти харчування для походу, пакування їх в ідеальні для зберігання пакунки ще не гарантуватиме їхнього  належного приготування.  

Що знадобиться для організації харчування

         Варіанти приготування їжі варто продумати ще на етапі планування вашої мандрівки. Зважте на сезон, вірогідну погоду, складність маршруту та підйомну здатність вашої команди.  Далі нам треба вирішити наступні питання:

▪ індивідуальні смаки та потреби в харчуванні кожного учасника мандрівки;

▪ які продукти ви придбаєте;

▪ які продукти вимагатимуть особливого способу приготування і чи ви будете до цього готові в умовах походу (риба, м’ясо, овочі, фрукти);

▪ «Хто готуватиме, якщо не я?» – власне організація процесу.

Одразу обговоріть питання кратності прийомів їжі – три – п’ять разів на день свіжоприготована гаряча їжа чи їжа типу перекусів – канапки та овочі. При складних маршрутах у нелегких умовах пріритетом виступатиме гаряча їжа принаймні двічі на день з трьома-чотирьма перекусами.

Отож, що нам потрібно:

  одноразові сухі салфетки, вологі салфетки, безфосфатні миючі засоби;

 запас питної чистої води або портативні фільтри для очищення води/таблетки для очищення води;

  горнята, тарілки, ложки, виделки, ножі;

  чайник;

  посуд для приготування їжі;

  відкривачки;

  пакети для льду, охолоджуючі елементи (на ваш розсуд);

  мішки для сміття;

термометри для визначення готовності продукту.

Дуже зручно буде ще вдома запаковувати продукти на один прийом їжі. Для цього використовуємо водонепроникні пакети з маркерами чи наліпками. Не забуваємо про сучасні досягнення кулінарії – дегідратовані чи ліофілізовані продукти.

Основні правила для того, хто готує

  • мийте руки часто, принаймні до приготування їжі і після. В поході можна використовувати і вологі серветки. Овочі та фрукти найкраще мити вдома, та одразу ж просушити паперовим рушником. М’ясо та риба має зберігатися в холоді і найкраще в вакуумному пакеті;
  • зберігайте сирі продукти окремо від приготованої їжі;
  • використовуйте харчовий термометр, щоб переконатися, що приготована їжа досягла безпечної внутрішньої температури.

Температура готовності основних видів м’яса і риби

  • куряче та індюшаче м’ясо – 74-79ºС;
  • говядина, баранина : Medium 57-60 ºC; Medium well 60-66 ºC; Well done 68 ºC;
  • свинина: Well done 71 ºC ;
  • фарш курячий та індюшачий: 77-79 °C; говядина та баранина: 71 ºC; свинина: 71 ºC;
  • білі сорти риби: Medium 60 ºC.

 

Щодо риби, до речі, пам’ятаємо:

  • варимо рибу не менше 15-20 хв з моменту закипання;
  • смажимо – не менше 15-20 хв (велику рибу попередньо розрізають уздовж хребта на пласт).

Основні способи приготування їжі

  1. Варіння. Варимо все, що є: картоплю, пасту, овочі, каші, м’ясо, рибу, готуємо супи. Для гурманів овочі можна бланшувати*, а макарони готувати способом аl dente**. Основне, що має бути на меті – смачно, ситно і безпечно.
  2. Тушкування. Тушкуємо або в пательні під кришкою або в сотейнику. Посуд для приготування їжі шукаємо заздалегідь! Тушкувати можна овочі та м’ясо, хоча і плов ваша команда також зацінить.
  3. Смаження. Смажена їжа не є дієтичною, проте це смачно і достатньо швидко. Смажити можна як на пательні так і на грилю (останнє навіть можна вважати дещо кориснішим, ніж смаження на пательні).
  4. Приготування дегідратованих чи ліофілізованих*** продуктів – додаємо кип’яток, чекаємо, їмо.

Загалом, не так і важливо який зі способів приготування їжі ви виберете, на багатті чи примусі. Головне у приготуванні їжі в поході – знайти ту золоту середину смачного, корисного і поживного, що врешті дасть вам наснаги пройти весь запланований шлях.

 

* Бланшува́ння — короткочасна обробка (ошпарювання) продукту окропом або парою, перед його подальшою обробкою.

** Аl dente це це стан продуктів, зазвичай пасти, яке позначає таку їх готовність, коли вони повністю готові, але зберегли деяку твердість, яка відчувається при укусі.

*** Ліофілізація — осушення холодом з виморожуванням вологи у продуктах харчування чи інших матеріалах. Являє собою процес дегідратації (зневоднення)  для збереження оригінальних властивостей продукту, також з метою більш зручного транспортування.

 

 

 

0 comments on “Як готувати їжу в походіAdd yours →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *