Солите огірочки?

В нашій традиційній кухні є кілька подібних методів консервації.

Це соління, вимочування, квашення і маринування.

Найкориснішим методом консервації вважається квашення, проте найсмачнішим безсумніву  – різноманітні соління. 

Сіль давно використовується як ефективний консервант для збереження продукту. Не тільки овочів, але риби і м’яса. Для цього в розсіл на 10 літрів води додається до 1 кг солі!

Солені овочі підійдуть не всім.

♦ Надмірне споживання солі в першу чергу асоційоване із збільшенням ризику серцево- судинних захворювань, переважно пов’язаних із високим артеріальним тиском або серцевою недостатністю.

♦Також не бажано зловживати соленими продуктами пацієнтам з набряками, ожирінням, захворюваннями нирок, захворюваннями шлунково-кишкового тракту. 

♦ Нещодавні дослідження показують також підвищення прозапальної активності імунної системи у випадку надмірного споживання солі. А вже це може призвести до виникнення аутоімунних та онкологічних захворювань.

МОЗ України визначило щоденну норму споживання солі – це 5 г на день, близько 1 ч. л., проте як мене і це багато – оскільки багато продуктів з нашого столу і так містять натрій,  солі слід вживати не більше 2/3 ч.л. на день.

Чи можна дещо знизити шкоду від солених продуктів?

♦ Якщо немає протипоказань регулярно включайте в своє меню корінь селери, який може корегувати виведення зайвого натрію з  організму. Досить додавати в приготовану страву 1 ч. ложку натертої м’якоті.

Селера добре смакує з морквою, яблуками, м’ясом, рибою, грибами і навіть морепродуктами.

♦ Також регулярно вживайте продукти з властивостями пробіотиків – натуральні йогурт та кефір, квашена капуста, кімчі ( такий собі корейський родич квашеної капусти), деякі види сиру, такі як Гауда, Моцарелла, Чеддер та звичайний кисломолочний сир.

Та користь від солінь також є  – перш за все соленими овочами можна урізноманітнити ваш раціон та підвищити апетит. Особливо цінним буде використання у ваших консерваціях місцевих овочів,  вирощених на своїй землі.

Солена клітковина овочів має послаблюючий ефект і буде корисною у пацієнтів з закрепами.

А незначна частина вітамінів все ж таки зберігається в продукті. Тут можна знайти вітамін С та вітаміни групи В.

 

Отож соління – смачний продукт, який підходить не всім. 

0 comments on “Солите огірочки?Add yours →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *