Любите запечену картопельку у фользі? Після цієї статті, мабуть, змінете свої уподобання.
Алюмінієвий посуд – традиційне начиння для наших кухонь. В середині та кінці минулого сторіччя алюмінієвий посуд широко використовувався для приготування їжі. Такий посуд легкий, дешевий і добре проводить тепло.
Та не так давно стало зрозумілим, що в процесі нагрівання в їжу з посуду щоразу може проникати до 2 мг алюмінію. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, без шкоди людина може споживати близько 50 мг алюмінію на день.
Тобто 2 мг, здається, не так і багато.
Та є багато інших джерел надходження алюмінію до людського організму: атмосферне повітря, лікарські препарати, косметичні засоби, вироби побутової хімії, вода. З грунту в рослинну їжу, яку ми споживаємо, також переходить алюміній.
-
алюмінієвий посуд;
-
алюмінійвмісні пакувальні матеріали;
-
виробниче обладнання на основі алюмінію – зокрема кавамашини;
-
харчові добавки;
-
ліки, вакцини;
- зубна паста;
-
оброблені продукти.
Сире молоко
|
110
|
Йогурт
|
150
|
Пармезан
|
2,000
|
Творог
|
190
|
Грейпфрут
|
100
|
Авокадо
|
390
|
Яблуко
|
21
|
Диня
|
23
|
Артишок
|
110
|
ПомідориБрокколі
|
45
|
Редька
|
260
|
Брюсельська капуста
|
420
|
Шпинат
|
970
|
Кукурудза
|
350
|
Рис
|
110
|
Картопля
|
110
|
Кукурудзяні пластівці
|
410
|
Білий рафінований цукор
|
42
|
Коричневий цуковр
|
410
|
Житній хліб
|
290
|
Білий хліб
|
220
|
Тріска
|
52
|
Тунець
|
79
|
Мідії
|
27.000
|
М’ясо кріля
|
6,300
|
Яловичина
|
100
|
Куряча грудинка
|
110
|
Бекон
|
60
|
Вміст сполук алюмінію в лікарських препаратах
Лікарський препарат
|
Вміст сполук алюмінію в 1 табл /1 ч.л.
|
Рекомендовані дози (приблизні)
|
Maalox® Tablets
|
200 мг
|
1-4 табл 4 рази на день
|
Maalox Forte®Tablets
|
350 мг
|
1-3 табл 4 рази на день
|
Maalox Extra Strength®
|
500 мг
|
2-4 ч.л.4 рази на день
|
Amphojel® Tablets
|
600 мг
|
1 табл 5-6 разів на день
|
Amphojel® Suspention
|
320 мг
|
2 ч.л. 5-6 разів на день
|
Basaljel®
|
400 мг
|
2 ч.л. до 12 разів на день
|
Альмагель®
|
218 мг
|
1-2 ч.л. 3 рази на добу
|
Антацидні алюмінійвмісні препарати знижують підвищену кислотність шлункового соку до фізіологічних рівнів, забезпечуючи таким чином нормальний процес травлення. Алюмінію гідроксид після реакції з хлористоводневою кислотою шлункового соку у лужному середовищі реагує з фосфатами і карбонатами. У вигляді нерозчинних солей виділяється з калом та сечею.
Фольга як тара для зберігання
Для зберігання продуктів алюмінієвий посуд можна використовувати, але алюмінієва фольга у присутності кислот і основ може реагувати з їжею, і алюміній буде поглинатися продуктом.
Тому у фольгу ( і іншу алюмінійвмісну тару) не можна загортати:
- теплі продукти харчування;
- страви з додаванням оцту;
- помідори і томатну пасту, ревінь;
- залишки готової їжі.
А ось це – злочин!
Це може призвести до токсичного навантаження алюмінієм та нанести шкоду вашому здоров’ю. При приготуванні у фользі вміст алюмію у продуктах збільшується, зокрема:
- червоне м’ясо – на 89 – 378 %
- м’ясо птиці – на 76 – 214 %.
Як алюміній пошкоджує клітини організму
Загалом солі алюмінію погано всмоктуються у шлунково-кишковому тракті, і тому системні ефекти в осіб з нормальною функцією нирок виникають рідко.
Вживання деяких напоїв, таких як вино, апельсиновий сік, кава або газовані напої збільшує всмоктування алюмінію в кілька разів
Та при постійному надходженні великих доз в організм з різних джерел алюміній поступово накопичується в кістковій тканині, печінці і, що найбільш небезпечно, в тканинах мозку. Це призводить до ламкості кісток і неврологічних порушень – порушення мови та пам’яті. Прямого зв’язку між вживанням алюмінію і хворобою Альцгеймера, а також аутизмом наразі не встановлено. Проте саме при даних патологіях вміст алюмінію в тканині мозку досить високий (Lauwerys R.R., Hoet P., 2001; Friesen M.S., Purssell R.A., Gair R.D., 2006).
Підвищене всмоктування алюмінію призводить до підвищення виведення фосфатів з організму, посилення процесів резорбції у кістковій тканині та виникненню гіперкальціурії з підвищеним ризиком остеомаляції (через зв’язування алюмінію з фосфатом). Кістки стають ламкими, ризик переломів кісток збільшується в рази.
Як вберегтися від передозування алюмінієм?
- Якщо ви здорові – достатньо пам’ятати про посуд для приготування та зберігання їжі.
- Періодично вживайте кремнійвмісну мінеральну воду, яка підвищує виведення алюмінію з організму.
- Постійно включайте в свій раціон продукти, які містять джерела для відновлення глутатіону:
Глутатіон - одна з найпотужніших внутрішньоклітинник сполук, що беруть участь в окисно-відновних реакціях, виявляючи, фактично, дезінтоксикаційну дію
- джерела цистеїну, глутамату та гліцину: свіжі фрукти та овочі, особливо авокадо, спаржа, грейпфрут, полуниця, апельсин, помідори, канталупа, брокколі, окра, персик, цукіні та шпинат;
- джерела цистеїну та сірки: яйця, м’ясо, червоний перець, часник, цибуля, брюссельська капуста, сироватковий білок та зародки пшениці;
- оптимізація вмісту вітаміну D, який також може впливати на рівень вмісту глутатіону;
- щоденне фізичне навантаження впливає на рівень аденозинтрифосфата (АТФ), який є необхідним для отримання глутатіону;
- вживання куркуми. Куркумін проявляє цитопротекторну дію при пошкодженні алюмінієм, модулюючи ступінь окисного стресу.
Куркумін проявляє жовчогінні властивості, тому не рекомендується при: обструкції жовчовивідних шляхів, жовчо-кам'яній хворобі, жовтяниці, жовчній коліці.
Остерігайтеся використання алюмінієвого посуду і тари для зберігання продуктів. Симптоми алюмінієвої інтоксикації можуть виникати поступово, але пошкодження можуть бути незворотніми.
0 comments on “Небезпечний алюміній/Що ми їмо”Add yours →