На сьогодні вітамін А є обов’язковою складовою лікування кору.
В 1993 році були оприлюднені дані деяких досліджень (мета-аналіз (Glasziou 1993) щодо ролі добавок вітаміну А у лікуванні інфекційних захворювань; мета-аналіз (Fawzi 1993), де було встановлено, що добавки вітаміну А для госпіталізованих пацієнтів (дітей) з кором мають високий рівень захисту від смертності; огляд (Beaton 1993) – поліпшення статусу вітаміну А навіть після початку інфекції може поліпшити як перебіг епізоду, так і рівень летального результату), результати яких вплинули на зміну рекомендацій ВООЗ щодо вживання вітаміну А у всіх випадках важкого кору.
Рекомендації щодо призначення вітаміну А при корі
Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує всім дітям з діагнозом кір отримувати добавки з вітаміном А незалежно від країни проживання:
- Немовлята молодше 6 місяців – 50000 МО / добу – 2 дози;
- Діти 6-11 місяців – 100 000 МО / добу – 2 дози;
- Діти старше 1 року – 200 000 МО / добу – 2 дози;
- Діти з клінічними ознаками дефіциту вітаміну А – перші 2 дози відповідно до віку, після чого третя вікова доза через 2-4 тижні.
Ща таке вітамін А
Вітамін А – жиророзчинний поживний матеріал, який відіграє важливу роль у життєдіяльності людського організму.
- Вітамін А це загальна назва для групи жиророзчинних сполук, що включає ретинол, ретинальдегід, ретиноєву кислоту і провітамін А, які включають бета-каротин, альфа-каротин, гамма-каротин і криптоксантин. (Community Eye Health. 2013).
У харчових продуктах є дві форми вітаміну А:
- Провітамін А – ретинол і ретинілові ефіри – знаходяться виключно в продуктах тваринного походження (молочні продукти, печінка і риба);
- Каротиноїди провітаміну А (бета-каротин) містяться в рослинних продуктах (фрукти та овочі, особливо темного кольору та олії) (Institute of Medicine (US) Panel on Micronutrients. Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc. Washington (DC): National Academies Press (US); 2001).
Для адекватного використання вітаміну А наш організм має перетворити обидві його форми на активні – ретинальну і ретиноєву кислоти.
- Вітамін А може зберігатися і накопичуватися в тканинах тіла для подальшого використання. Більшість вітаміну А в організмі зберігається у печінці у вигляді ретинілових ефірів (Cell Biol Int. 2010, Senoo H. et al).
- Ці складні ефіри потім розщеплюються на транс-ретиноли, які зв’язуються з білком і циркулюють в крові та можуть включатися в біологічно активні процеси (Newcomer M.E., Ong D.E.).
Функції вітаміну А:
- Найбільш відома функція вітаміну А – роль у підтриманні зору та здоров’я очей.
Ретинал, активна форма вітаміну А, з’єднуючись з білком опсином утворює родопсин – молекулу, необхідну для кольорового зору і зору при слабкому освітленні (Nutrients., 2012).
Захист і сталість рогівки (зовнішній шар ока), і кон’юнктиви (тонка мембрана, яка покриває поверхню ока і є зсередини повік (Feroze KB, Kaufman EJ.).
- Крім того, вітамін А допомагає підтримувати поверхневу сталість структур шкіри, кишечника, легень, сечового міхура і структур внутрішнього вуха.
- Бере участь у роботі імунної системи, підтримуючи ріст і розподіл Т-клітин, які особливо важливі при захисті від інфекції (Am J Clin Nutr. 2012).
- Участь в репродуктивних процесах, розвитку плода (Nutrients. 2011 ).
Чому дефіцит вітаміну А небезпечний
Дефіцит вітаміну А може призвести до важких ускладнень стану здоров’я.
- За даними ВООЗ, дефіцит вітаміну А є провідною причиною сліпоти у дітей у світі.
- Дефіцит вітаміну А погіршує перебіг і підвищує рівень смертності від інфекцій (зокрема кір) і діареї, особливо у дітей (Emerg Infect Dis. 2012 ; J Nutr. 2014).
- Дефіцит вітаміну А підвищує ризик анемії і смерті у вагітних жінок і негативно впливає на стан плода, уповільнюючи ріст і розвиток (Paediatr Perinat Epidemiol. 2012).
- Проблеми шкіри, гіперкератоз і акне (Indian J Dermatol. 2010, Cutan Ocul Toxicol. 2014).
Які продукти харчування містять вітамін А
Джерела вітаміну А в тваринних продуктах краще всмоктуються та засвоюються організмом. Саме тому прибічники рослинних дієт мають приділити особливу увагу продуктам, що містять багато каротиноїдів.
- Продукти з найвищим вмістом вітаміну А:
Яєчні жовтки
Яловича печінка
Лівер
Масло
Печінки тріски
Куряча печінка
Лосось
Сир чеддер
Печінкова ковбаса
Скумбрія
Форель
- Рослинні джерела вітаміну А:
Солодка картопля
Гарбуз
Морква
Кале
Шпинат
Зелень кульбаби
Капуста
Швейцарський мангольд
Червонй перець
Канталупа
Зважаючи на те, що вітамін А може накопичуватися в організмі людини додаткове призначення його у вигляді добавок при відсутності показань (кір, діарейний синдром) високі його дози слід призначати на частіше як один раз на 4-6 місяців.
Для діток, які не мають проблем з харчуванням та при задовільному стані здоров’я питання щодо призначення додаткової підтримки вітаміном А слід обговорити з педіатром.
Схожі теми:
0 comments on “Вітамін А і кір”Add yours →