Основне правило правильного харчування – різноманітність в їжі. Та на жаль дуже часто бачу, що при всій різноманітності продуктів харчування загалом, на столах моїх пацієнтів вдома може бути не більше 20-30 продуктів. Картопля, макарони, яйця, м’ясо, зрідка риба, помідори, огірки та морква… Це критично мало! Тому перше, що Ви можете зробити для свого здоров’я – щодня куштуйте щось нове!
І тут як варіант здорового перекусу (а можливо навіть і сніданку) можуть бути готові суміші від ladyveganbox.com. Якраз тоді, коли часу обмаль, а з’їсти щось потрібно.
Льон-мюслі від ladyveganbox.com – насправді не мюслі
Класичні мюслі це суміш злаків з різними смаковими додатками. Памятаєте – ми говорили про гранолу? А продукт від ladyveganbox злаків якраз і не містить. Основою продукту є ЛЬОН – мелене насіння коричневого та золотистого насіння льону. А льон – достатньо корисний продукт.
В 1 столовій ложці насіння льону – 37 ккал, 1,3 г білка, 2 г клітковини (10% денної норми), поліненасичені жирні кислоти (1,8 г рослинних омега-3 жирних кислот), вітаміни групи В, фолієва кислота, кальцій, магній, залізо, фосфор та калій.
Насіння льону вживати навіть краще ніж просто олію з льону, оскільки, крім цінних харчових складників воно містить ще лігнани та клітковину, які сприяють травленню, активізації обміну речовин та виведенню токсичних речовин.
Лігнани льону - рослинні фітоестрогени з антиоксидантними властивостями. У насінні льону в 75-800 разів більше лігнанів, ніж в інших рослинних продуктах (для порівняння: у 100 г лляного насіння міститься 300 000 мкг лігнанів, в насінні кунжуту – 29 000 мкг, капусти – 185 – 2321 мкг, в зернових – 7 – 764 мкг, в червоному вині – 91 мкг) .
Дійсно, вміст фітоестрогенів в льоні набагато вищий, ніж навіть в сої. Не дарма льон називають українським суперфудом. Проте я дуже обережно ставлюся до таких пафосних назв, оскільки тут легко захопитися і забути про міру.
- цукровому діабеті
- серцево-судинних захворюваннях
- запальних захворюваннях сполучної тканини
- для полегшення симптомів менопаузи
- при депресіях та захворюваннях нервової системи
- як онкопротектор
- не забуваємо про відвар з насіння льону – чудовий засіб при виразці шлунка та гастритах
Які ще складники в льон-мюслях?
Термін зберігання льон-мюслів – 1 місяць з дати виробництва!
Що ж вибрати?
Насіння маку
- Кожен грам насіння маку містить близько 33 мкг морфіну та 14 мкг кодеїну. Цього недостатньо для того, щоб викликати які небудь негативні наслідки від їхнього використання в невеликій кількості, проте це може вплинути на результат тесту на вживання наркотиків (дані Mayo Clinic).
- Одна чайна ложка насіння маку містить 4% рекомендованої добової норми споживання як кальцію, так і фосфору.
- Залізо. В чайній ложці маку – 0,3 міліграми заліза. Для чоловіків це близько 4% від рекомендованої норми добового споживання (8 мг); для жінок фертильного віку це 2% (18 млг). Після менопаузи у жінок добова потреба заліза знижується до 8 мг.
- Цинк. Цинк необхідний не тільки для стабілізації структури білків та побудови нових клітин. Дефіцит цинку погіршує опірність імунної системи. Чоловіки повинні споживати 11 мг на добу, а жінкам потрібно 8 мг цинку на день. Одна чайна ложка насіння маку становить 0,2 мг або 2% щоденного вживання для чоловіків і 3% для жінок.
Насіння кунжута
- Одна столова ложка цільного кунжутного насіння містить:
4 грами жиру
1 г вуглеводів
2 г білка
4 мг міді (18% денної норми)
2 мг марганцю (11% денної норми)
87 мг кальцію (9% денної норми)
31 мг магнію (8% денної норми)
3 мг заліза (7% денної норми)
57 мг фосфору (6% денної норми)
7 мг цинку (5% денної норми)
1 мг тіаміну (5% денної норми)
- Кунжут містить фітостероли, що можуть знижувати рівень холестерину в крові. Фітостероли – рослинні стероли, які структурно подібні до жирів та у кишечнику знижують абсорбцію холестерину. Також один із фітостеролів, бета-ситостерол, пов’язаний з поліпшенням здоров’я передміхурової залози, а також кращою артеріальною функцією.
Грецький горіх
Незамінний для правильної роботи мозку та нервової системи, при серцево-судинних захворюваннях, захворюваннях щитовидної залози, при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Проте може викликати алергічну реакцію.
Насіння соняшника
Містить:
вітаміни – А, група В (В1, В2, В5, В6, РР, В9), Е, D;
бета-каротин і каротиноїди;
холін;
мінеральні речовини – селен, марганець, магній, кальцій, натрій, калій, фосфор, залізо, цинк, мідь;
крохмаль;
моно- і дисахариди;
жирні кислоти;
амінокислоти;
фітостероли;
клітковину;
харчові волокна;
ефірні і жирні олії.
- Насіння більш ніж на 100% задовольняє потребу організму у вітаміні Е і на 70% у вітамінах групи В.
- Харчова та енергетична цінність продукту на 100 г: білки ~ 20,2 г; жири ~ 53,5 г; вуглеводи ~ 10,6 г; калорійність ~ 605 ккал.
Насіння гарбуза
-
У 100 г гарбузяного насіння:
- Містить 12 незамінних і 8 замінних амінокислот, вітаміни групи В, віт PP в 100 г (14,59 мг, що забезпечує наш організм на 73% денної норми споживання), фосфор – 1233 мг, магній (592 мг) та марганець.
Як вживати льон-мюслі
Як на мене – не частіше ніж через день, як перекус чи навіть сніданок. Пам’ятаємо про різноманітність в їжі та достатнє пиття! Змішуємо з водою, кефіром, йогуртом чи додаємо у страви. Утримайтеся від додавання цукру та меду.
А переваги – безсумніву є: висока харчова цінність, зручність у приготуванні та висока якість.
0 comments on “Льон-мюслі/Варіант перекусу”Add yours →